Kiadványszerkesztés – ONLINE

Arculattervezés, csomagolástervezés, nyomtatott és digitális kreatív anyagok, vagy épp művészi grafikák összeállítása közérthetően, a mai trendekhez igazodva. Az Illustratorban elkészült ábrák és a Photoshopban előkészített képek az InDesignban integrálhatóak a szöveggel – létrehozva egy igényes megjelenésű, jól kezelhető kiadványt. A szoftverek szerint a képzés három, egymásra épülő modulból áll:

 

 • Az Illustrator a grafikusok körében leginkább elterjedt vektorgrafikus rajzolóprogram, mellyel logók, piktogramok, infógrafikák, vagy akár művészi illusztrációk készíthetőek. Az Illustratorral készített grafikák előnye, hogy szabadon nagyíthatóak, egyszerűen módosíthatóak, valamint egyszerűen hozhatóak létre a nyomdakész anyagok. 
 • A Photoshop segítségével fotóinkat, pixeles ábráinkat módosíthatjuk, tökéletesíthetjük: javíthatjuk a hibákat, beállíthatunk vele színvilágokat, eltűntethetünk, vagy odavarázsolhatunk képrészleteket, méretre vághatunk és tömöríthetünk.
 • Az InDesign nagy mennyiségű képek és szövegek integrálására, sokoldalas kiadványok létrehozására szolgál. Felhasználóbarát funkcióinak köszönhetően gördülékenyen hozhatunk vele létre magazint, füzetet, egyetemi dolgozatot, portfóliót, vagy épp prezentációt, posztert, plakátot és szórólapot. A legjobb választás nyomdai anyagok előkészítésére, de interaktív funkcióival online felületre is tervezhetünk vele.

 

A grafikus munkák és a kiadványtervezés közben számos tipográfiai döntést kell hoznunk, valamint a nyomtatásra szánt anyagoknál elengedhetetlen a gondos nyomdai előkészítés. Ezért a tanfolyam a szoftverismeret mellett bevezetést nyújt a tipográfia és a nyomdatechnika világába is. A gyakorlati és elméleti ismeretek alkalmazásával nemcsak látványos, hanem áttekinthető, jól használható kiadványokat hozhatunk létre.

 

Online tanfolyam

Távoktatásban népszerű tanfolyamunk országosan mindenhol elérhető tanulási lehetőséget kínál. Az online tanfolyammal kapcsolatos információkat és ajánlásokat részletes tájékoztatónkban találod. Ha csak egy részterület érdekel, lehetőség van 1-1 modulra is csatlakozni, melynek időpontjait a tematikánál találod. Szeretnénk jelezni, hogy túljelentkezés esetén előnyben részesítjük azokat, akik a teljes képzésre jelentkeznek.

 

Neked szól a tanfolyam, ha:

 • Kreatív vagy, jó esztétikai-, szín- és formaérzéked van, és érdekel a számítógépes grafika – akár csak hobbi szinten.
 • Szeretnél bekerülni egy felsőfokú grafikus képzésbe, és a felvételire készülve fejlesztenéd tudásod.
 • Marketing területen vagy kreatív ügynökségnél dolgozol, és szeretnél hasznos kiegészítő készségeket megtanulni.
 • Fontos számodra céged vagy terméked vizuális megjelenése, és szeretnéd saját magad megtervezni a cég arculatát, a grafikus munkákat házon belül megoldani.
 • Nem tutorialokból, hanem oktató segítségével, gyorsan és hatékonyan szeretnél tanulni, amellett, hogy szabadidődben is szánsz erre időt.
95
citromsarga
Üzenetedben írd meg, ha jogosult vagy diákkedvezményre. Ha csak 1-1 modulra jelentkeznél, itt tudod jelezni.
On
Kiadványszerkesztés – Online
Off
Kezdés:
Október 6. (ezt követően jövő tavasszal)
Pótjelentkezés:
Október 4-ig
Ütemezés:
10 hét, heti 2x3 óra (összesen 60 óra)
Időpont:
kedd+péntek 9:00-12:00
Kedvezményes ár:
105.000 Ft / diákoknak 84.000 Ft (bruttó)
Modulonkénti ár:
39.000 Ft / diákoknak 31.000 Ft (bruttó)

Tematika

I. modul: Illustrator

Időpontok: október 6, 9, 13, 16, 20, 23.

 • Kezelőfelület, háttérbeállítások, alapismeretek: A vektorgrafika fogalma, előnyei, felhasználási lehetőségei. Az Illustrator kezelőfelületének és háttérbeállításainak megismerése (mértékegységek, lépésközök, segédvonalak, rajztábla).
 • Objektumok létrehozása és módosítása: Egyszerű, geometrikus ábrák (pl. piktogramok) létrehozása példákon keresztül: objektumeszközök, görbék (körvonalak), objektumműveletek, vonalstílusok (téglalap-, ellipszis-, sokszög- és vonaleszköz, toll eszköz, fehér és fekete nyíl, convert eszköz, görbeműveletek panel, igazítás panel, tükrözés- és elforgatás eszköz).
 • Szín és átmenet: Bontott és direkt színek (CMYK, RGB, Pantone). Átmenetek létrehozása, kezelése, térbeli hatások átmenetekkel (objektum és körvonal színező, átmenet eszköz, színtár, színkeverő panel, Blend tool).
 • Betűk és szövegek: Betűtípusok kezelése. Betűk, rövid szövegek elhelyezése (szöveg eszköz, karakter és bekezdés panel, betű körvonalazása). Tervezés betűkkel: saját betűlogó és illusztrativ felirat tervezése.
 • Jelek, ábrák, infógrafika, logótervezés: Piktogramok, magyarázó ábrák tervezése. Háromdimenziós hatású jelek, gombok (Blend tool, Mesh tool, 3D effektek). Feliratot és ábrát is tartalmazó logók tervezése.
 • Kimeneti file-ok létrehozása: .ai, .pdf és .eps fileformátumok.

 

II. modul: Photoshop

Időpontok: október 27, 30, november 3, 6, 10, 13.

 • A Photoshop kezelőfelületének és háttérbeállításainak megismerése (mértékegységek, History panel).
 • Képméretezés: képméretek beállítása különböző kimeneti felületekre, felbontás, határnagyítás meghatározása (Crop, Image size, Canvas size, Transform).
 • Színmódok és színterek: CMYK és RGB színmód megismerése, konverzió a két színtér között, színes és fekete-fehér képek kezelése (Image: mode).
 • Digitális képkidolgozás alapjai: szín, tónus és kontrasztbeállítások, valós vagy különleges színhangulatok létrehozása (Adjustments).
 • Retusálás alapjai: bőrhibák, zavaró képelemek eltávolítása (Clone, Spot healing, Healing, Patch, Red eye, Blur).
 • Képmódosítási technikák: maszkolás, szelekciók, összhatásmódok, effektek, filterek használata
 • (Layer mask - brush, vektor maszk - pen tool, szelekció eszközök, Filters panel, Effects panel)
 • Szövegkezelés: a szövegkezelés lehetőségei és korlátai Photoshopban (Type eszköz, Character panel)
 • Legfontosabb file-formátumok (.psd, .tif, .pdf, .jpg, .png).

 

III. modul: InDesign

Időpontok: november 17, 20, 24, 27, december 1, 4, 8, 11.

 • Az Indesign kezelőfelületének és háttérbeállításainak megismerése (Document setup, Preferences).
 • Képek, objektumok és színek kezelése: Képek és ábrák kezelése, méretezése, tulajdonságaik ellenőrzése (doboz és tartalom méretezése, Links panel). Objektumok kezelése: képdobozok és alakzatok kialakítása (Pen tool, objektumeszközök). Színek kezelése: CMYK, RGB és direkt színek szerepe, beállítása (Swatches, Colour, output options).
 • Szövegszerkesztés, oldalak kezelése: Rövid szövegek kezelése, címsorok kezelése, ritka és különleges karakterek használata (Character panel, Type eszköz, Text frame options). Hosszabb szövegek tördelése, a jó olvashatóság kialakítása (Paragraph panel, Text wrap, Story panel). Hatékonyságot segítő eszközök: stílusok, mesteroldalak, könyvtár használata és módosítása (Character style, Paragraph style, Object style, Table style, Pages panel, Library). Látványos és könnyen kezelhető táblázatok létrehozása (Table menü).
 • Grafikai, tipográfiai tervezés: Bevezetés a tipográfiába, betűtípusok felhasználási lehetőségei, betűtípusok kombinálása, szövegek optikai korrekciója. Szövegek, képek, ábrák és alakzatok viszonyának szabályszerűségei, ezek alkalmazása a funkció és a forma érdekében. Rövid, egyoldalas grafikai anyagok tervezése, szerkesztése gyakorlati feladatokon keresztül. Többoldalas dokumentumok (kiadványok, dolgozatok, prezentációk, portfóliók) tervezése, szerkesztése gyakorlati feladatokon keresztül.
 • Nyomdatechnika, nyomdai és online előkészítés: Alapvető nyomdatechnikai eljárások (ofszet, szita, digitális, stb.), tervezési, előkészítési sajátosságaik. Nyomdai utómunkálatok (lakkozás, hajtogatás, formára vágás, stb.), tervezési, előkészítési sajátosságaik. Print és interaktív pdf beállításai, pdf optimalizálása a kimeneti eszközökre (Export, Print booklet). Nyitott InDesign dokumentum szállítása (Package, Save).